W sieci bez najmniejszego problemu znajdziemy dzisiaj dziesiątki poradników kulinarnych. Wszystkie opatrzone bardzo apetycznie wyglądającymi zdjęciami, z dokładnie podanym przepisem. Ważne jest także, aby osoba prezentująca przepisy była charyzmatyczna i miała coś ciekawego do zaprezentowania swoją osobą. Jeśli jednak ktoś umie ciekawie mówić o jedzeniu i jednocześnie na koniec uzyskuje smaczne danie, może dzisiaj odnieść duży sukces w telewizji. To dzięki programom o tematyce wyłącznie kulinarnej powstało wiele gwiazd i ikon popkultury, opracowno liczne programy rozrywkowe, w których amatorzy walczą o uznanie profesjonalistów. Wszystko to dodatkowo wspierane przez wydawnictwa typu książek i magazynów, płyt blue-ray i dvd – staje się dochodowym biznesem. Telewizje prześcigają się w propozycjach nowych programów, wciąż poszukują nowych prezenterów i wymyślają kolejne formuły dla już posiadanych gwiazd. Wraz z rozbudowaniem takiej oferty widać także wzrost zainteresowanie eksperymentami gastronomicznymi wśród zwykłych ludzi – domowi kucharze stają się coraz lepsi i odważniejsi.