Cukier jest pułapką naszych czasów. W gotowych produktach występuje nagminnie, nawet tam, gdzie pozornie w ogóle byśmy się go nie spodziewali. Nie tylko słodycze są go pełne. Także sery, jogurty, a nawet gotowe sosy, ketchupy czy mieszanki przyprawowe, wędliny czy garmażerka. Cukier jest jednym z największych spożywczych oszustw. Kupując żywność oznaczoną „fit” czy „light” jesteśmy przekonani, że kupujemy produkt niskokaloryczny, sprzyjający diecie. Tymczasem bardzo często okazuje się, że po metką „light” ukrywa się tylko niższa zawartość tłuszczu w produkcie, sowicie zrekompensowana odpowiednimi dawkami cukru. Cukrowi towarzyszy także dodatek barwników, aromatów czy sztucznych słodzików, w tym najgorszego z możliwych syropu glukozowo-fruktozowego. Wczytując się w skład produktów, które bardzo często sprawiają wrażenie zdrowych, łatwo możemy zauważyć, że na liście znajduje się więcej syntetycznych składników niż tych pochodzenia naturalnego. Najlepsze, co możemy zrobić, to nie dać się uwieść pozornie zdrowym składnikom.