W każdym dostępnym w sklepie spożywczym artykule znaleźć można szereg rozmaitych dodatków, które nie wpływają korzystnie na nasz organizm. Wielu z nich nie da się uniknąć. Kiedy jednak będziemy wiedzieć, co jest dla nas szkodliwe, będziemy potrafili ograniczyć niezdrowe produkty.
Dodatki do jogurtów
W wielu jogurtach znaleźć można takie dodatki, jak na przykład acesulfam. Do tego dochodzą często:
aromaty;
mleko w proszku;
syrop glukozowo – fruktozowy;
skrobia modyfikowana;
aspartam.
Chcąc mieć pewność, że jemy zdrowy jogurt, najlepiej postawić na naturalny i po prostu dodać do niego świeże owoce lub odrobinę miodu. W jogurtach naturalnych znajdziemy co najwyżej mleko w proszku.
Benzoesan sodu – popularny dodatek do napojów
Obecny jest w większości kolorowych napoi, które już same w sobie nie są zaliczane do zdrowych. Trzeba pamiętać, że dodatek ten wywołuje często reakcje alergiczne. Ma również tendencje do wchodzenia w groźne dla zdrowia reakcje chemiczne w witaminą C. Prowadzić to może nawet do rozwoju białaczki.